Rinoplasti sonrası burun deliklerinde eşitsizlik olur mu?

Merhaba, sizlere bu yazımda, Rinoplasti ameliyatı olmayı planlayan kişileri çok tedirgin eden konulardan birinden bahsetmek istiyorum. Bu da burun delikleri arasında asimetri olmasıdır.

Ameliyattan sonraki erken dönemde kişinin burun delikleri arasında biraz asimetri gözlenebilir. Bu durum oldukça doğaldır. Doktorunuz eğer belli bir tecrübeye sahipse, sizi kolay kolay eşit olmayan buluk delikleri ile ameliyattan çıkarma ihtimali çok çok düşüktür. Bazı istisnai durumlar dışında (burun anatomisinin uygun olmadığı durumlar gibi) genellikle ameliyattan simetrik burun delikleri çıkarsınız. Ameliyattan sonra erken dönemde ödem meydana gelmesi, burun içinde sekresyonlar birikmesi ve burun içinde biriken kanların sertleşmesi burun deliklerinizi diğerine göre biraz daha büyük gösterebiliyor. Bunlar dışında burun içine yerleştirdiğimiz silikon tamponlar, burun içinin ödemlenmesi ile biraz daha öne doğru mobilize olur ve hareket eder. Dolayısı ile bu durum burun ucunu aşağı doğru iter. Bu durum burun burun deliklerinin asimetrik görünmesine sebep olabilir.

Bu durum ameliyattan sonra hastaların pek çoğunda görülür o nedenle sizi tedirgin etmemelidir. Alçılar çıkıp, ödemler geçtikten sonra bir kaç hafta içinde bu asimetriler tamamen gerileyecek veya minimum fark edilebilecek düzeye kadar inecektir.

“Ameliyatın üzerinden aylar geçti fakat hala burun deliklerimde asimetri devam ediyor.”

Ameliyatınızın üzerinden ayar geçmiş ve tüm iyileşme süreçleri kendini tamamlamışken hala burun deliklerinizde asimetri görüntüsü devam ediyorsa artık gerçek asimetriden söz edebiliriz.

Gerçek asimetrilerden konu açılmışken şunu net bir şekilde söyleyebilirim size, Rinoplasti ameliyatlarında en çok zorlandığımız konuların başında burun deliği asimetrilerini onarmak gelmektedir. Neden diye soracak olursanız, şöyle özetleyebilirim. Biz ameliyatta iki delik arasındaki eşitsizliği onarabilmek için iki manevra yapmaktayız. Bunlardan ilki, burun ucu kıkırdaklarınıza mümkün olduğunca simetrik biraz form vererek bu asimetrileri düzeltiyoruz. Eğer hala buna rağmen bir düzelme elde edemezsek ikinci manevrayı uyguluyoruz. Burun kanatlarınızdan bir miktar doku çıkararak eşitlemeye çalışıyoruz. Dolayısı ile elimizde iki silahımız var ama tüm bu manevralara rağmen her zaman son sözü üzerinde hâkimiyet kuramadığımız deriniz söylüyor maalesef.

Çünkü bu derinin iyileşme sürecinde tabandaki iskelete adaptasyonunda problemler yaşanabilir. Bunlar maalesef bizim bizim kontrolümüz dışında alttaki iskelet ne kadar sağlam ve ne kadar simetrik olursa olsun iyileşme döneminde bu kesi hattı boyunca derinizde bir miktar çekmeler oluşabilir veya bu derinin tabana yapışmasını sağlayan iyileşme dokusunda yer yer sertleşmeler, kalınlaşmalar oluşabilir. Dolayısı ile o deri tam istediğimiz gibi adapte olmadığı zaman burun deliklerinizde bir miktar asimetri görünebilir.

Özetle bu ameliyatlarda iki burun deliği arasındaki simetriyi yüzde yüz sağlamak pek mümkün olmayabilir. Yani Rinoplasti ameliyatlarındaki maximum hedefimiz minimum asimetri olmalıdır. Çok detaylı baktığınızda iki burun deliği arasında ufak bir asimetri olması kesinlikle bence bu ameliyatlar için başarısız bir sonuç değildir.

Bu yazımda size vermek istediğim en önemli mesaj, eğer Rinoplasti ameliyatından sonra iki burun deliği arasındaki bu minimum asimetri durumunu tolere edemeyecek durumda gibiyseniz ameliyat planlarınızı bir miktar erteleyiniz. Önce doktorunuzda bu olasılıkları detaylıca konuşun, sizin burnunuzun özelinde oluşabilecek problemleri iyice tartışın ve ondan sonra ameliyat sürecine başlayın.

Paylaş:

Yorum Yap: