Burun ameliyatı olmayı düşünen hastaları en çok tedirgin eden konuların başında “Acaba ameliyattan sonra nefes alma problemleri yaşar mıyım? sorusu geliyor.
Burun ameliyatı, yüzümüzde estetik açıdan önemli fark yaratan işlemlerin başında gelir. Fakat estetik açıdan istediğimiz sonucu vermiş her burun ameliyatı başarılı sayılmaz. Burun ameliyatında dikkat edilmesi gereken çok önemli konular vardır. Çünkü güzel bir burun ama nefes almayan bir burun kesinlikle başarılı bir sonuç değildir. Dolayısı ile bu ameliyatı yapan cerrahlar bu iki boyut arasındaki dengeyi çok çok iyi sağlamalı. Buruna şekil verirken nefes alma problemleri yaratmaması lazım. Burun içinde nefes almanızı rahatlatacak manevralar ile burun desteğini zayıflatmaması lazım.
Biz burun ameliyatı olan her hasta için nefes alma problemi olsun olmasın, nefes almayı kolaylaştırıcı manevralar yapmaktayız. Buruna şekil verirken nefes alma konusunda bazen kredi kaybedilir. Çünkü ameliyat sonrası burun küçülür ve daralır. Dolayısı ile nefes alma problemlerini de beraberinde getirebilir. Biz, burun ameliyatlarında nefes-estetik konularında extra kredi kazandırarak başarılı ameliyat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
Nefes alma problemlerine yol açabilecek üç farklı senaryo vardır.
Septum Deviasyon (Burun İç Eğriliği)
Bu senaryolardan birincisi iki burun deliğimizi ayıran duvarın eğrilikleridir. Yani “septum” dediğimiz, bir kısmı kıkırdak bir kısmı kemikten oluşan bir duvar vardır burnunuzda. Bu duvarda eğrilikler oluşabilir. Bu eğrilikler kimi hastalarda yapısal, kimi hastalarda travmatiktir. Yani eskiden aldığınız ya da yeni dönemde aldığınız bir darbenin sonucu olmuştur.
Sebep ne olursa olsun bu eğrilikler nefes almanızı iki şekilde bloke edebilir;
Bunlardan ilki direkt blokaj yaratabilir. Çünkü eğri bir kıkırdaktan hava geçemez. Bu da nefes almanızda ciddi sorunlar oluşturur.
İkinci blokaj yaratma mekanizması ise dolaylı olarak burun etlerine maruz kalan havanın türbülansını değiştirerek burun etlerinde büyümeye yol açabilir.
Yani hem direkt hem de dolaylı yolla nefes almanızı ciddi anlamda bozabilir bu eğrilikler.
Septum deviasyonu yani burun iç eğrilikleri için neler yapıyoruz?
Yaptığımız burun ameliyatlarında bu kıkırdakları düzeltiyoruz. Ama bunları yaparken de o aldığımız eğri kıkırdakları kesinlikle çöpe atmıyoruz. Onları ameliyat sırasında masada düzeltip, düzenleyip burunun başka bölgelerinde kullanıyoruz. Düzenlediğimiz kıkırdaklar ile burun ucuna destek veriyoruz, onları ezip burun sırtındaki geçişi biraz daha yumuşatıyoruz gibi ek manevralar ile yeniden burnunuzun yapısında kullanıyoruz. Bu işlemi yaparken çok kararında bir müdahale yapmak lazım. Çünkü agresif kıkırdak manipülasyonları, yani agresif kıkırdak çıkartma işlemleri erken dönemde evet nefes almanızı çok belirgin şekilde açabilirken, uzun vadede burunda çökmelere yol açabilir. Dolayısı ile burun ameliyatı cerrahisinde çok iyi bir denge sağlamak lazım.
Konka Hipertrofisi ( Burun Eti Büyümesi)
Nefes almamızı güçleştirecek ikinci olası senaryo ise burun etleri yani konkalardaki büyümedir. Burun etlerinin görevi aslında havanın akciğerimize inmeden nemlendirip ısıtmasıdır. Fakat burun etleri maalesef büyüyebiliyor. Hatta birçoğumuzda büyür. Bu hastaların tipik şikâyetleri nefes alamamasıdır. En sık görülen şikâyet hastaların, “bazen sağımdan nefes alıyorum, bazen solumdan nefes alıyorum, bazen de hiç alamıyorum.” diye dile getirmesidir. Bu tipik şikâyetler burun etleri büyümesinin göstergesidir. Hatta bu hastalar gece yatarken genellikle o tıkalı olan tarafı yastıkla geriye doğru çekerek uyumayı denerler ki daha rahat nefes alsınlar. Bu çok tipik bir senaryodur.
Burun etleri büyümenin kabaca iki sebebi vardır, ilki en sık gördüğümüz alerjik kökenli büyümelerdir. İkinci sebep yukarıda da bahsettiğim kıkırdak eğriliklerine (Septum Deviasyon) bağlı olarak burun etlerinin maruz kaldığı havadaki türbülans değişiklikleridir. Bu türbülans değişiklikleri reaktif olarak bir büyüme oluşturur.
Burun ameliyatı esnasında konka hipertrofisi yani burun eti büyümesi için neler yapıyoruz?
Kağıt üzerinde yani teorikte büyümüş burun etleri alınır. Ama biz bu işlemi yapmıyoruz ve artık çok fazla tercih etmiyoruz. Çünkü burun etleri alındığı zaman hem ameliyat çok agresifleşiyor hem böyle çok kanamalı bir ameliyat oluyor. Sonrasında ise burun etlerinin alınmasından dolayı aldığınız hava çok soğuk ve kuru oluyor. Bu hava sizi rahatsız eden bir hava kalitesine dönüşüyor. Peki biz ne yapıyoruz, artık güncel yöntemlerle bu burun etlerini radyo frekans dediğimiz çok masum bir teknikle küçültebiliyoruz. Ameliyattan sonra büyük ölçüde nefes almada düzelme sağlanıyor.
Fakat burun etleri müdahalelerinin en büyük dezavantajı maalesef bu burun etlerindeki büyümenin tekrar edebilme ihtimalidir. Çünkü bu büyümelerin birçoğu alerjik kökenlidir. Ameliyattan sonra sizin bu alerjenlere maruz kalmanız devam ettiği için burun etlerinde büyümenin devam etme olasılığı da vardır.
Burun ameliyatından sonra burun etlerimde büyüme oldu? Ne yapmalıyım?
Burun ameliyatından sonra burun etlerinizde tekrar büyüme oldu ve yine nefes alma problemi yaşamaya başladınız, bu durumda size yeniden burun ameliyatı yapmıyoruz. Bu problemi iki şekilde çözüyoruz. İlk olarak medikal tedavi uyguluyoruz. Özel spreyler ile medikal tedavi sağlıyoruz. Bu tedavide istediğimiz sonuca ulaşamazsak Doç. Dr. Ozan Luay Abbas Kliniğimiz’de çok rahat şekilde müdahalede bulunuyoruz.
Yukarıda bahsettiğim gibi, burun ameliyatlarında uzun vadede özellikle nefes alma konusunda en çok zorlayan senaryo burun etlerindeki büyümedir.
Nazal Valv Darlığı
Nefes alma problemine yol açabilecek üçüncü olası senaryo ise nazal valv darlığı problemidir.
Valv nedir, havanın burnunuza girdikten sonra en çok dirence maruz kaldığı açılanma darlıklarıdır. Burnumuzda kabaca 2 tane valv vardır. Bunlardan ilki dış valv ikincisi ise iç valvdir. Bunu anlamak için pratikte şu yöntemleri uygulayabilirsiniz. Burnunuzun ucunu hafifçe yukarı kaldırdığınızda daha rahat nefes aldığınızı fark edeceksiniz. Bu yöntem ile dış valv’i açmış oluyorsunuz. İç valv’i açmak için ise burun kenarlarından bir parmak yana ve yukarı doğru parmaklarınızla hafifçe basmanız gerekir. Bastığınızda daha rahat nefes aldığınızı hissedersiniz.
Nazal valv darlıklarını burun ameliyat esnasında düzenliyoruz. Hem dış valv hem de iç valv için müdahalelerde bulunuyoruz. Dış valv için burun ucuna ek kıkırdakları yerleştirerek kanalı açmış oluyoruz. İç valv için ise yine ek kıkırdaklar ile müdahalede bulunuyoruz. Valv darlığına yaptığımız düzeltmeler, burun kıkırdağında yaptığımız düzeltmeler gibi kalıcıdır. Valv darlığı sorunu burun ameliyatı sırasında yaptığımız müdahaleler ile kalıcı hale gelmektedir. Burun eti büyümesi gibi tekrarlama ihtimali yoktur.
Burun ameliyatı sırasında hangi işlemler yapılıyor? Riskleri neler?
Burun ameliyatları görsel açıdan olduğu kadar işlevsel açıdan da artı kazandırmalıdır. Sadece görsellik sunan ama nefes problemlerine maruz bırakan burun ameliyatları ne yazık ki başarılı değildir. Uzun vadede daha zor işlemlere sebep olur.
Ozan Luay Abbas Plastik Cerrahi Kliniğimizde burun ameliyatlarında estetik görüntünün yanı sıra ister nefes alma probleminiz olsun ister olmasın yaptığımız işlemlerin detaylarından yukarıdaki yazımızda bahsettik. Özetlemek gerekirse, burun ameliyatı esnasında rutin olarak yaptığımız tüm müdahaleler uzun vadede rahat nefes almanıza katkı sunacak işlemlerdir.
Burun ameliyatım çok başarılı geçti. Artık hiçbir problem yaşamayacak mıyım ?
Kâğıt üzerinde belirtilen tüm işlemler yapıldı. Eğrilikler düzeldi, burun etleri küçüldü, çok güzel bir görüntüye sahip oldunuz. Peki sonrasında hiçbir problem yaşamayacak mısınız?
Maalesef öyle olmuyor her zaman. Rahat bir nefes almayı üç puan olarak düşünün. Bir puan eğriliklerde yaptığımız düzeltmeden alıyorsunuz, bir puan burun etlerinde yaptığımız küçültmeden alıyorsunuz, bir puanı da valv cerrahisinden alıyorsunuz. Burun ameliyatlarında her zaman 1 artı 1 artı 1 eşittir 3 olmuyor. Bazen 2 oluyor ama bazen de 4 veya 5 olabiliyor yani bunun çok net bir matematiği yok. Burun ameliyatı esnasında sorun olabilecek her şeyi düzeltiyoruz ama bazen o kombinasyon çok rahat bir şekilde nefes almanızı sağlayamayabiliyor. Fakat bunlar çok düşük ihtimaller. Genellikle öyle bir ameliyattan sonra uzun vadede nefes alma problemi yaşayan hasta sayımız tabi ki az ama yok diyemeyiz. Bu tip hastalarda genellikle ofis şartlarında yaptığımız küçük müdahaleler, medikal tedavililerle belli bir standarttı mümkün olduğunca tutturmaya çalışıyoruz.