Neden burun dolgusu yapmıyorum ve önermiyorum?

Klinik pratiğimde belli istisnai durumlar dışında burun bölgesine çok fazla dolgu yapmayı tercih etmiyorum. Bu konuyla ilgili hastalara klasik önerim şudur, eğer hayatınızın herhangi bir döneminde burun ameliyatı olmayı planlıyorsanız kesinlikle burun dolgusu yaptırmayın.

Peki neden burun dolgusu yapmıyorum?

Burun dolgusu ile ilgili en büyük çekincem, burun dolgusunun burun bağlarına zarar verme potansiyelidir. Özellikle burnun uç kısmında önemli bağlar yer almaktadır. Bu bağlar iskelet ve deri arasındaki ilişkiyi çok güzel muhafaza eder. Bizler ameliyat esnasında bu bağların üzerine titreriz. Onları mümkün olduğunca korumaya çalışırız. Eğer koruyamıyorsak mutlaka onarmaya çalışırız. Benim klinik gözlemlerimde, burun dolgusu yapılan hastaların burun bağlarının tamamen zarar gördüğünü görüyoruz. Burun dolgusu sırasında iğne veya kanül ile burun ucuna girildiğinde iğne burun bağlarına zarar verebilir ve özellikle burun ucundaki kıkırdaklarına verilen hasar çok yüksektir.

Özellikle burun ucu kaldırma işlemlerinde iğne veya kanül buruna dikey olarak girmektedir. Bu işlem ne kadar hassas yapılırsa yapılsın o alanda yer alan kıkırdaklar ciddi zarar görmektedir. Bu işlemler uzun vadede burnumuzda ciddi hasarlara sebep olabilir.

Burun ucu dolgusu ile ilgili bir diğer çekincem ise, burun ucu kanlanmasının etkilenmesidir. Burun ucu çok fazla kaynaktan beslenir dolayısı ile uygulamalarda nekroz gibi çok ağır komplikasyonları görme ihtimalimiz çok az ama burun ucu kaldırma manevralarında orada yer alan damarlar hasar görür veya dolgulardan dolayı burun ucu kanlanması azalmaktadır.

Burun dolguları geçici işlemlerdir ve dönemsel olarak tekrar etmek gerekir. Her tekrarda aynı görsel ve standart yakalanamaz. Burun kaldırmak için yapılan burun dolguları sonucunda burun ucu kaldırılsa bile şiştiği için daha etli ve oval bir görünüm oluşuyor. Kemerli burunlar için yapılan dolgularda ise kemerin etrafına uygulanan dolgudan dolayı burun düzleşiyor ve alından başlayan avatar gibi bir görünüm ortaya çıkıyor.

Rinoplasti ameliyatlarında deri ve iskeletin uyumu sağlamak için çok uğraşırız. Mümkün olduğunca difüzyon dediğimiz yani altındaki iskeletin deriye güzel şekil vermesine çok önem veririz. Güzel burunda difüzyon çok önemli olur. Burun dolguları buruna şekil verirken difüzyonu kaybediyor. Yani burun dolguları ile burun şekil alıyor ama çok daha oval ve şekilsiz bir burun oluyor. Bu nedenle benim çok fazla tercih ettiğim bir uygulama değildir burun dolgu işlemleri.

Burun dolgusu yaptırmış kişiler ameliyat olabilir mi? Burun dolgusundan sonra ameliyat olmak için beklemek gerekir mi?

Bu konuda ameliyatı yapacak olan cerrahın yaklaşımı çok önemlidir. Benim kişisel görüşüm, burun dolgusu yaptırmış kişilerin ameliyat olmasında bir sakınca görmüyorum. Zamanlama ile ilgili bir kriterim yok. Yakın zamanda burun dolgusu yapılmış ise ameliyat esnasında burun dolgusunu temizliyorum, eğer daha eski burun dolgusuna sahipse ve bir hasar gördüysem bunu ameliyat esnasında onarmaya çalışıyorum.

Peki burun dolgusunu hiç yapmıyor muyum?

Burun dolgusunu, burun ameliyatı geçirmiş ve burnunda belli düzensizlikler varsa ya da küçük bir çökme gibi çok ufak kusurlara sahip olan kişilerde uygulama yapıyorum. Burun dolgusu bu gibi problemleri çok güzel kamufle edebiliyor ve çok daha uzun süre kalabiliyor burunda.

Yorum Yap: